Stap 4:
Voortgang checken

You can expect what you inspect

AlphaRainbow werkt volgens de AlphaBeta™ methode. Deze methode structureert het marketingproces in 4 logische stappen: 1. Inzicht vergaren, 2. Bestemming bepalen, 3. Actie ondernemen, 4. Voortgang checken.

Zodra je de eerste drie stappen van de AlphaBeta™ methode afgerond hebt is het tijd om een dashboard op te zetten om de voortgang te checken.

Waarom is het belangrijk om op structurele basis voortgang te checken?
Weinig activiteiten lopen precies zoals ze gepland zijn. En nog minder activiteiten lopen vanzelf op rolletjes. Door niet op tijd op de hoogte te zijn van de voortgang van plannen en activiteiten kun je onvoldoende bijsturen als dat nodig is. Verder is het van belang om een activiteit goed te beoordelen op zijn effect. Daar kun je van leren en ook bijsturen tijdens het proces.

Veel bedrijven houden zich matig aan hun planning en meten te weinig. Hierdoor wordt er minder vaak ingegrepen of bijgestuurd, wat kan leiden tot hogere kosten of het mislukken van projecten of activiteiten.

VOORTGANG CHECKEN volgens de AlphaBeta™ methode gaat over leading en lagging indicators.
AlphaRainbow vindt het belangrijk om een dashboard op te zetten met een aantal verschillende meters:

De Leading Indicatoren: Dit zijn de veroorzakers van resultaat, ofwel de acties. Dus bijvoorbeeld: Hoeveel bezoeken worden er gedaan, hoeveel Facebook likes komen er bij, hoeveel nieuwe producten introduceer je, hoeveel acties doe je, hoeveel trainingen geef je, ... Hierop stuur je je toekomst. Dit is de voorruit!

De Lagging Indicatoren: Dit zijn de resultaten van je activiteiten. Dus bijvoorbeeld je omzet, je afzet, je marktaandeel, je kosten. Hierop kun je niet sturen maar wel zeer belangrijk om in de gaten te houden. Dit is de achteruitkijkspiegel.

SO WHAT?
Door tijdig op de hoogte te zijn van de voortgang en het resultaat van wat je doet kun je bijsturen en verbeteren. Hierdoor zit je aan het marketing stuurwiel. Daardoor kun je meer genieten van marktgericht ondernemen terwijl je meer bereikt!

De beste manier om te toekomst te voorspellen:

Maak hem zelf!